Новини DESPRO

17:00 | 27.02.2017

Координація діяльності міжнародних донорів як запорука подальшого успіху децентралізації

Питання координації міжнародної донорської допомоги, що спрямована на впровадження децентралізації в Україні постає все частіше. Зокрема, саме воно стало центральною темою однієї з панельних дискусії, що відбулася в рамках конференції «Від об’єднання територіальних громад – до розумного зростання», організованої Інститутом громадянського суспільства та Мінрегіоном у партнерстві з Швейцарсько-українським проектом «Підтримка децентралізації в Україні» – DESPRO. 

IMG_1381.JPG
 

«Наразі в Україні працює близько двадцяти донорських проектів, що займаються децентралізацією. З одного боку – це величезна допомога для країни, але з іншого – це створює певні складнощі», – зазначив Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, В’ячеслав Негода, підкреслюючи актуальність обговорення.

Подібну думку висловила керівник проекту DESPRO, Оксана Гарнець, наголосивши на тому, що міжнародна спільнота готова сприяти впровадженню реформи, але збільшення кількості донорів висуває на перший план проблему координації зусиль. Для того, аби уникнути дублювання роботи один одного та зробити свою діяльність максимально ефективною, необхідно організувати процес таким чином щоб кожен донор працював у найбільш близькому для себе сегменті, поєднуючи свої зусилля з іншими «гравцями».

IMG_1140.JPG

«Проект DESPRO надалі фокусуватиме свої зусилля на допомозі об’єднаним територіальним громадам. Ми продовжуватимемо займатися проектами з водопостачання та водовідведення в селах та малих містах і готові прийти в громади з комплексним підходом щодо стратегічного та секторального планування, сприяти підвищенню якості послуг», – сказала Оксана Гарнець.

Разом з тим, керівник проекту DESPRO наголосила, що настав час, коли бенефіціарам донорської допомоги необхідно навчитися вбачати в ній не лише фінансові та матеріальні ресурси, а насамперед, інтелектуальний потенціал – саме такий підхід дозволить розумно використовувати наявні можливості та ресурси.

«Громади повинні «нарощувати м’язи», аби підготуватися до того моменту, коли кількість грошових надходжень від міжнародних організацій почне зменшуватися. Для цього усім нам необхідно активно вчитися, до того ж не лише шляхом відвідування семінарів та тренінгів, а перш за все, за рахунок здобуття власного досвіду в процесі втілення конкретної діяльності – реалізуючи ті чи інші проекти», – зазначила Оксана Гарнець.


IMG_1236.JPG

В свою чергу, донорські організації повинні вибудовувати свою діяльність відштовхуючись від ідеї кооперації зусиль, а не на засадах конкуренції. Це дозволить зробити спільну роботу з підтримки реформи максимально ефективно.
«Проект DESPRO вже має чималий досвід співпраці з іншими донорами. І ми готові стати координаторами донорських організацій», – резюмувала Оксана Гарнець.

Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~DVsNf