Новини DESPRO

17:39 | 23.03.2018

Mission completed: від випускника Школи DESPRO до тренера з інтерактивного навчання дорослих

19 – 23 березня у Києві відбувся тренінг з інтерактивних методик викладання для дорослої аудиторії, котрий зібрав у столиці найкращих представників Школи місцевого самоврядування – 2017 Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO. 

_ASS6635.jpg

Кожен, хто був учасником Школи DESPRO, або знайомий з основними елементами її концепції, знає, що ключовим аспектом впровадження навчання є комплексний підхід та застосування принципу «learning-by-doing». Згідно цього принципу, на всіх етапах навчання, учасники не обмежуються засвоєнням теоретичного матеріалу, вже в процесі навчання вони застосовують на практиці знання отримані в рамках кожного модулю. Такий підхід дозволяє не лише наситити програму Школи актуальною інформацією та показати можливості її практичного застосування, а й активізувати здатність самих учасників до втілення змін і покращення життя своєї громади та розвинути їх лідерський потенціал. 

Не є секретом і те, що справжні лідери не можуть довго залишатися на одному місці, вони прагнуть розвитку, хочуть ділитися своїм досвідом з іншими та створювати команди однодумців. Відповідаючи на це прагнення, DESPRO кожного року організовує тренінг з інтерактивних методик викладання для дорослої аудиторії, котрий дозволяє найкращим випускникам Школи місцевого самоврядування розвинути тренерську майстерність та стати справжніми провідниками змін у своїх громадах. 

Цього року, учасниками тижневого треніг-марафону за результатами Школи DESPRO – 2017 стали 13 представників органів місцевого самоврядування з різних регіонів України. 

_ASS6661.jpg

Протягом тижня майбутні тренери мали змогу на власному досвіді відчути усі перипетії навчання дорослих та зрозуміти, що навчати чомусь новому, нехай і добре вмотивованих, але вже достатньо зрілих людей – завдання непросте, але вельми цікаве. 

_ASS6719.jpg

Учасники ознайомилися з закономірностями розвитку взаємодії в групі, змістом конкретних етапів тренінгової роботи та організаційними аспектами проведення тренінгу, опанували сучасні методики та техніки інтерактивного навчання, освоїли прийоми створення атмосфери, що допомагає конструктивній роботі групи та сприяє розвитку кожного окремого учасника. 

Крім того, в рамках тренінгу, кожен з присутніх мав нагоду переосмислити власне розуміння особистості тренера та зрозуміти, що успіх тренінгової групи залежить не лише від змісту та способів подачі матеріалу, а й від здатності ведучого «використовувати» в роботі сильні сторони власної особистості, якісно комунікувати з учасниками та стимулювати їх до саморозвитку. 

_ASS6724.jpg

Під кінець навчального тижня, в кращій традиції будь-якого інтерактивного навчання, котра безапеляційно закликає орієнтуватися на власний досвід учасників, кожен з 13 новоспечених тренерів мав змогу спробувати себе в ролі тренера в умовах реального часу та відшліфувати здобуті знання та навички, отримавши детальний зворотній зв'язок від колег та досвідчених тренерів, і звісно ж, сертифікат про участь у навчанні.

_ASS6839.jpg


Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~mp7oS