Новини DESPRO

12:33 | 29.05.2018

Проект DESPRO долучився до участі у Конгресі старост об’єднаних територіальних громад

24-25 травня у Дніпрі відбувся перший в Україні Конгрес старост об’єднаних територіальних громад

Для обміну досвідом та обговорення актуальних питань децентралізації та реформи місцевого самоврядування до заходу долучилось понад 200 старост з усіх областей України. У конгресі також взяли участь голови ОТГ, керівники обласних центрів розвитку місцевого самоврядування, представники державних органів влади і проектів підтримки децентралізації. 

Захід був насичений виступами про сучасні управлінські інструменти діяльності старости та практичними семінарами щодо реалізації інфраструктурних, освітніх, культурних та спортивних ініціатив в ОТГ. 

Активну участь у панельних дискусіях та спілкуванні взяли керівник Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO Оксана Гарнець та експерт проекту DESPRO і одночасно модератор Форуму Старост на порталі "Децентралізація" – Олександр Врублевський. 


IMG_8201.JPG


- Відомо, що 44% українців вірять: місцеві органи самоврядування готові використати надані їм нові повноваження на благо громади в контексті децентралізації. Відповідати таким очікуванням населення – виклик і відповідальність водночас. Особливо для тих, хто має довіру – старост об’єднаних територіальних громад, - зазначила керівник Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO Оксана Гарнець - Саме тому Конгрес старост – це чудова можливість поділитись власним досвідом, дізнатись про виклики в роботі інших управлінців ОТГ, отримати нові знання та мотивацію для подальшої роботи. 

За словами Оксани Гарнець вже сьогодні існує низка ресурсів у вільному доступі, що можуть стати помічними кожному старості: щоквартальна газета “Радник старости”, онлайн-платформа Спільнота практик місцевого розвитку, де триває реєстрації на новий е-курс «Староста: місцевий лідер, адміністратор, представник інтересів територіальної спільноти». А також – Школа місцевого самоврядування DESPRO для підтримки голів ОТГ та їх старост у формуванні ефективних управлінських команд на місцях. 


Для довідки: 

Староста – це виборна посадова особа місцевого самоврядування. Староста обирається жителями села, селища, міста (сіл, селищ, міст), розташованого на території відповідного старостинського округу, на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування в порядку, визначеному законом, і здійснює свої повноваження на постійній основі.

Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~xEafL