Новини DESPRO

14:00 | 09.06.2018

На Одещині відбувся круглий стіл з питань співробітництва громад

9 червня проект DESPRO взяв участь у Круглому столі «Актуальні питання у сфері розвитку співробітництва територіальних громад та механізми лобіювання інтересів місцевого самоврядування в органах державної влади». 

Захід проводився Комітетом Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування за підтримки Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO та проекту Академії Фольке Бернадотта «Місцеве самоврядування та верховенство права в Україні». 

35026285_1997291806971717_8983324188672524288_n.jpg

Нині одним з головних пріоритетів у впровадженні децентралізації та реформи місцевого самоврядування є підвищення спроможності громад. Часто для цього потрібно налагодити співпрацю із сусідніми громадами задля вирішення спільних питань. Наприклад, застосувати інструмент міжмуніципального договору та зорганізувати у такий спосіб надання послуги, що потрібна всім громадам-учасницям: налагодження ефективного управління твердими побутовими відходами, відкриття Центру надання адміністративних послуг, облаштування систем водопостачання та водовідведення, тощо. 

Така співпраця здійснюється завдяки Закону Ураїни «Про співробітництво територіальних громад». Комітет системно аналізує практику застосування цього закону. А також - проводить заходи в регіонах, наразі в Одеській області, щоб популяризувати можливості та інструменти нового законодавства, проаналізувати результати його впровадження в областях. Саме про такі інструменти йшлося у фаховій бесіді під час круглого столу для обміну найкращими практиками співробітництва серед представників територіальних громад. 

35026424_1997290926971805_330021211100676096_n.jpg

Проект DESPRO в рамках конференції представили експерти Вячеслав Сороковський та Олександр Врублевський. 

- Це вже не перший подібний круглий стіл, який DESPRO проводить спільно з Комітетом, зокрема, в регіонах. Важливо, що в межах таких регіональних дискусій є можливість як продемонструвати історіі успіху об’єднання громад з метою вирішення спільних задач, так і отримати зворотній зв’язок від громад щодо викликів у налагодженні співробітництва. 

В цьому сенсі дуже цікавим був виступ голови Авангардівської ОТГ. Він презентував досвід співробітництва із сусідньою громадою, яке зрештою, дало поштовх до об’єднання двох громад. Тепер авангардівці планують застосувати співробництво у таких напрямках надання послуг населенню як створення дитячого садочку та Центру громадської безпеки, що навіть включає Пожежну рятувальну службу. Також дуже скоро у ЦНАПі громади почнуть видавати біометричні паспорти. В Авангарді планують поширити цю послугу і на сусідні громади на умовах співробітництва. - розповів експерт Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO Вячеслав Сороковський.

34818838_1997291300305101_4052083326293377024_n.jpg

 - Успішний досвід у сфері співробітництва громад мала можливість представити й Полтавська область: представник виконавчого апарату обласної ради висвітлив, як обласна влада може забезпечувати цільову підтримку ініціатив громад у сфері співробітництва, зокрема, через співфінансування реалізації проектів. Нам дуже приємно, що свого часу DESPRO працював в Полтавській області саме в проекті з цієї тематики. Не зважаючи на помітний рух у напрямку налагодження партнерських зв’язків між територіальними громадами, в Україні динаміка такого співробітництва поки що не набула бажаних темпів. Великою лишається потреба у подібних заходах обміну найкращими практиками впровадження Закону «Про співробітництво територіальних громад» в регіонах. Тому незабаром проект DESPRO у партнерстві з Комітетом проведе в Одеській області семінар за даною тематикою та продовжить підтримувати розвиток цього напрямку реформи, - зазначив експерт. 

Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~v4neo