Новини DESPRO

18:32 | 24.11.2018

Школа місцевого самоврядування 2018 ― проект, що ділить життя на «до» та «після»

З 20 по 23 листопада у Києві пройшла ІІ сесія Школи місцевого самоврядування DESPRO, що стала завершальною для цьогорічної Школи. 
Укотре проект DESPRO зібрав команди об’єднаних територіальних громад та молодих фахівців для насиченої 3-денної навчальної сесії. Фокус програми ― питання стратегічного планування, просторового та економічного розвитку територій. Девізом Школи 2018 стали слова американського письменника Зіґа Зіґлара: “Якщо ти можеш щось уявити ― ти в змозі цього досягти!”. На думку організаторів, вони найбільш влучно відображають ставлення кожного учасника до розвитку своєї громади.

_ASS3529.jpg

Умовою відбору команд ОТГ до участі у Школі DESPRO була наявність розробленої стратегії розвитку громади. Кожна команда складалася із 5 осіб – членів Комітетів зі стратегічного планування або ж Комітетів з моніторингу реалізації стратегій, на чолі з Головою або Заступником голови ОТГ. Учасники вчилися, як можна найбільш ефективно впроваджувати розроблені ними місцеві стратегії, здійснювати моніторинг їх реалізації, створювати проекти місцевого розвитку та залучати мешканців до вирішення суспільно важливих справ у житті громади, зокрема, через розвиток лідерських та управлінських якостей.

_ASS3775.jpg

_ASS3674.jpg

Також цьогоріч до індивідуальної участі у Школі DESPRO запрошувалися посадові особи органів місцевого самоврядування віком до 35 років з різних областей України. Так була створена нова гілка учасників “Молоді фахівці ОМС” ― сильних і вмотивованих особистостей, які небайдужі до долі своєї громади, готові впроваджувати зміни, приймати сміливі рішення та брати на себе відповідальність. Слід зазначити, що попит молоді ОМС на фахове навчання є дуже високим. Кількість отриманих заявок від цієї групи значно перевершила очікування організаторів, тому участь у ній взяло у 1,5 рази більше осіб, ніж було заплановано.

_ASS4411.jpg

Особливістю II сесії Школи DESPRO стало приєднання до програми групи жінок-лідерок: жінки займають чимало посад у місцевому самоврядуванні, але рідко ― це керівні посади. Тому важливо додатково підсилювати професійні спроможності жіноцтва. Такий же акцент на особистий професійний розвиток був поставлений у навчальній програмі окремої групи “Молодих фахівців ОМС”.

_ASS3924.jpg

_ASS4891.jpg

Важливою і цікавою подією II очної сесії став «маркет ідей». Під час цього інтерактивного заходу досвідчені випускники попередніх Шкіл DESPRO “продавали” учасникам цьогорічної Школи цікаві ідеї щодо розвитку громади: кращі практики розроблених чи вже реалізованих проектів та ініціатив. Випускники застосовували знання з інтерактивних методик викладання для дорослої аудиторії, які здобули на попередній Школі DESPRO. Це був простір багатосторонньої комунікації та збагачення досвідом нових практичних рішень, що зібрав представників об’єднаних громад з усієї України.

_ASS5307.jpg

Протягом усього циклу навчання команди ОТГ отримували оцінки за роботу під час тренінгів, а також за виконання “домашнього завдання” у період між очними сесіями. Школа DESPRO завершилася нагородженням команд ОТГ-переможниць, які найбільш плідно працювали над своїми стратегіями та отримали найвищі бали. Команди, що посіли 3 місце – Мереф’янська міська ОТГ Харківської області, Брошнів-Осадська селищна ОТГ Івано-Франківської області, Степанівська селищна ОТГ Сумської області та Недобоївська сільська ОТГ Чернівецької області – отримали у подарунок ознайомчий візит до Тростянецької ОТГ Сумської області.

Команди, що посіли 2 місце – Вакулівська сільська ОТГ Дніпропетровської області, Пирятинська міська ОТГ Полтавської області та Широківська сільська ОТГ Запорізької області – отримали у подарунок ознайомчий візит до Республіки Польща.

Командами, що отримали найвищі оцінки і посіли 1 місце, стали Михайло-Коцюбинська селищна ОТГ Чернігівської області, Білозірська сільська ОТГ Черкаської області та Омельницька сільська ОТГ Полтавської області. У якості винагороди вони отримали розробку геоінформаційних систем з управління активами у своїх громадах. Відзначили й групу “Молоді фахівці ОМС” – вони мають змогу відвідати Корюківську міську ОТГ Чернігівської області.

Як зазначає випускник, а тепер тренер Школи DESPRO, Олександр Гнітецький, Школа місцевого самоврядування – це «проект, що ділить твоє життя на до та після».

Фотозвіт зі Школи місцевого самоврядування DESPRO-2018 можна переглянути за посиланням.

Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~jwfgk