Новини DESPRO

11:32 | 18.03.2019

Візит для партнерських громад DESPRO до Польщі

4-8 березня відбувся ознайомчий візит для партнерських громад DESPRO до Польщі. 
Протягом 4 днів учасники з Дніпропетровської, Сумської, Луганської, Івано-Франківської та Полтавської областей мали можливість перейняти досвід організації послуги водопостачання та водовідведення в ґмінах – польських територіальних громадах.

DSC_0157.JPG

За результатами візиту Андрій Кавун, фахівець з публічних послуг проекту DESPRO, розповів, що ґміна може як заснувати власну організацію, що утримує систему водопостачання та водовідведення, так і створити її спільно з іншою ґміною, приєднатися до організації-оператора послуги, що вже створена іншою ґміною або взагалі передати мережі іншій організації-оператору, наприклад, приватній. Варто відмітити можливість ґміни самостійно надавати послуги водопостачання та водовідведення, створивши відокремлений підрозділ. В Україні це досі не входить в повноваження громад. Така гнучкість у виборі способу організації послуги в умовах децентралізації дозволяє обрати найоптимальніший варіант утримання та обслуговування. 

DSC_0121.JPG

Особливу увагу учасників візиту привернула робота Фонду охорони навколишнього середовища та водного господарства, який є одним з основних джерел фінансування проектів водопостачання та водовідведення.

DSC_0136.JPG

Також однією з особливостей організації послуги в Польщі є запровадження регуляції національного оператора Wody Polskie. Щоб з’ясувати механізм його діяльності, учасники візиту мали можливість поспілкуватися з фахівцем з водопостачання щодо цього питання. Окрім багатоваріантності у підході до організації послуги, важливим аспектом діяльності профільних організацій в сфері водопостачання є впровадження проектів захисту довкілля. Наприклад, у пріоритетах Воєводського Фонду охорони навколишнього середовища та водного господарства нині є проект «Чисте повітря». На передній план проект вийшов після успішного втілення низки ініціатив за напрямком «Чиста вода». Мешканці Гданську змогли відчути результати цієї роботи, зокрема, відвідуючи міський пляж. Ще 30 років тому купання там було заборонене. Зараз – це безпечна для відпочинку бухта Балтійського моря.

DSC_0092.JPG

Ретельній очистці стоків, приділяють особливу увагу як на комунальному підприємстві (КП)-власнику мереж водопостачання та водовідведення Гданська, так і в КП ґмін Stare Pole, Kolbudy, центральній садибі ґміни Przywiz. Поляки надають перевагу найновітнішим технологіям, за рахунок яких можна буде утримувати та обслуговувати систему водопостачання та водовідведення довгостроково (не менше 15 років).

DSC_0145.JPG

Детальніше про візит на порталі Децентралізація.

Візит організовано Швейцарсько-українським проектом «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~fE5vM