22.03.2018 Анонс! 28 березня 2018 року у Києві відбудуться Загальні Збори Асоціації об’єднаних територіальних громад

28 березня 2018 року у Києві відбудуться Загальні Збори Асоціації об’єднаних територіальних громад. 

Під час заходу голови ОТГ та представники державних органів влади нададуть об’єктивну інформацію щодо перебігу децентралізації в Україні - її здобутки, проблеми та перспективи.

26.02.2018 Голова громади чи голова сільради. Аргументи «за» і «проти» об’єднання

16 лютого у Краснокутську відбулися дебати щодо того, навіщо громадам об’єднуватися. Захід пройшов за підтримки Швейцарсько-Українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO та за сприяння Краснокутської РДА та Центру розвитку місцевого самоврядування у Харківській області.

23.10.2017 Україна має перейти на інтегровану систему поводження з відходами, яка діятиме на засадах міжмуніципального співробітництва

Україна має поступово відмовитись від планування управління відходами на основі адміністративного поділу і перейти на інтегровану систему поводження з відходами, яка діятиме на засадах міжмуніципального співробітництва. Такий підхід закладено у проекті Національній стратегії поводження з відходами в Україні до 2030 року. Про це сказала заступник начальника Управління благоустрою територій та комунального обслуговування — начальник відділу поводження з побутовими відходами Людмила Полтораченко під час круглого столу «Державна секторальна політика в контексті децентралізації» в рамках Форуму партнерів швейцарсько-українського Проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO, який проходив у Києві 10-11 жовтня.

Децентралізація: нові можливості розвитку громад за підтримки DESPRO 17.02.2017 Децентралізація: нові можливості розвитку громад за підтримки DESPRO

15 лютого заступник голови Луганської облдержадміністрації Вадим Данієлян зустрівся з представниками швейцарсько-українського проекту DESPRO: директором Крістеном Юргом, експертами В’ячеславом Козаком та В’ячеславом Сороковським, спеціалістом Юлією Локшиною. У ході зустрічі було обговорено перспективи двосторонньої співпраці з метою підтримки процесу децентралізації влади у Луганській області.

20.12.2016 З початком наступного року Новосанжарський район вже переходить на роздільне збирання сміття

З початком наступного року Новосанжарський район вже переходить на роздільне збирання сміття. Щоправда, не повністю, а лише перші 5 сільських та Новосанжарська селищна рада.

18.10.2016 Павло Козирєв про реформу місцевого самоврядування

1.JPG

26.05.2016 Потяг зі швейцарською гуманітарною допомогою дістався Сходу України

В період з 23 по 25 травня 2016 року Уряд Швейцарії доправив 720 тонн гуманітарного вантажу загальною вартістю 1,3 млн. американських доларів партнерським установам на Сході України. Відповідно до швейцарських принципів гуманітарної допомоги її отримає населення по обидві сторони лінії розмежування. Потяг з 8 вантажних вагонів доставив сьогодні зі станції Пологи (Запорізька область) в місто Донецьк хімічні реагенти для очищення води. Вперше з моменту початку конфлікту на Сході Україні був використаний залізничний транспорт для перевезення гуманітарного вантажу через лінію розмежування. Окрім того, 15 вантажівок з гуманітарною допомогою Швейцарія направила на підконтрольну Уряду України територію.

21.04.2016 Надзвичайний і Повноважний Посол Швейцарської Конфедерації в Україні та Молдові, Генеральний Директор Базельського Інституту Врядування та Голова Рахункової Палати кантону Берн обговорили перспективи розширення співпраці із НАДУ

У ході зустрічі Юрій Ковбасюк наголосив про те, що Національна академія високо цінує співпрацю із Посольством Швейцарської Конфедерації в Україні, завдяки якій в начальному закладі успішно реалізується декілька масштабних проектів, спрямованих на різні сфери державного управління, зокрема: «Підтримка децентралізації в Україні» (DESPRO). 

12.04.2016 Національна академія державного управління при Президентові України розпочала вступну кампанію 2016 року

Кафедра регіонального управління, місцевого самоврядування та управління містом пропонує свої спеціалізації

26.02.2016 DESPRO підтримує новооб’єднані громади

Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO підтримує новооб’єднані громади України, Полтавщини зокрема, – про це під час зустрічі з керівникам області констатували представники проекту. Їхні експерти консультують і допомагають писати проекти громадам, а на реалізацію достойних – виділяють кошти. 

18.01.2016 Мінрегіон спільно з УАРОР та DESPRO планують надати допомогу об’єднаним громадам у розробці інфраструктурних проектів водопостачання та водовідведення

Мінрегіон спільно з Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних та обласних рад» (УАРОР) та проектом DESPRO планують надати допомогу об’єднаним територіальним громадам у розробці інфраструктурних проектів водопостачання та водовідведення.



23.12.2015 16 принципів сталого розвитку громади

Сприяння розвитку громади – справа не з легких. Багато зі сказаного та зробленого в ім’я розвитку було марним або навіть шкідливим. Головною причиною цього є нехтування закономірностями та правилами об’єктивної реальності. Як і в геометрії, в основу теорії розвитку покладені фундаментальні усталені поняття, а тому знання принципів, яким повинні підпорядковуватися наші дії, – першочергове завдання.

07.12.2015 Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування святкує своє 25-річчя
За підтримки проекту DESPRO видано буклет Комітету 

16.10.2015 "Чим більше люди дізнаються про децентралізацію, тим менше можливості у чиновників саботувати реформу", - О.Слобожан

Перший заступник Виконавчого директора Асоціації міст України Олександр Слобожан переконаний, що роз'яснення суті децентралізації вже дозволило громадянам позбутися значної частини міфів щодо змін до Конституції та краще усвідомити переваги реформи. 

15.10.2015 Показники наповнення місцевих бюджетів і процес об'єднання громад довели - децентралізація вже відбувається, - Анатолій Ткачук

В інтерв'ю "Сегодня" директор з науки і розвитку Інституту громадянського суспільства і по суті автор реформи децентралізації в Україні Анатолій Ткачук розповів про особливості реформи і світовий досвід у цій сфері.


09.10.2015 Оновлена Конституція – це перший за багато років шанс зміцнити місцеве самоврядування, - В’ячеслав Негода

«Хто б що не говорив, і як би хто не оцінював проект закону щодо внесення змін до Конституції у частині децентралізації, маємо бути реалістами і визнати, що це перший за багато років шанс зробити зміни на користь місцевого самоврядування, а отже – і кожного мешканця громади», - зазначив Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода під час засідання правління Всеукраїнської асоціації районних та обласних рад.



03.04.2015 На Дніпропетровщині з’явиться Школа місцевого самоврядування

Дніпропетровська обласна рада спільно з швейцарсько-українським проектом DESPRO та ДРІДУ НАДУ при Президентові України відкриє «Школу місцевого самоврядування» для навчання управлінців різних рівнів, депутатів місцевих рад та громадських діячів. До навчання, яке вестиметься дистанційно та триватиме протягом трьох місяців, планується залучити близько 1200 осіб. 

16.03.2015 Швейцарсько-український проект DESPRO допоможе 11 сільським громадам Вінниччини майже 7 млн грн

На засіданні Регіонального наглядового комітету Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні DESPRО» у Вінницькій області, що відбулось 12 березня в Арт-галереї «ІнтерШик», були урочисто підписані договори про надання цільової безповоротної допомоги на реалізацію проектів-переможців у спільному конкурсі проектів DESPRO та Вінницької обласної Ради із впровадження/вдосконалення децентралізованої моделі водопостачання на рівні сільських громад Вінницькій області.

26.02.2015 Перспективне навчання в ДРІДУ НАДУ для Вас і Ваших дітей, а також для колег та друзів, співробітників! Отримання диплому державного зразка!!!

Професійна, досвідчена та завжди молода духом команда інституту запропонує Вам навчання з використанням сучасних інтерактивних, творчих  підходів і методів, що дозволить Вам не тільки отримати теоретичний матеріал, а й здобути практичні навички, опрацювати які Ви зможете під час стажування в органах державної влади, місцевого самоврядування, бізнес-структурах.

03.10.2014 Форми синергії та партнерства обговорили учасники другого Всеукраїнського Форуму інституцій місцевого розвитку, який відбувся за підтримки проекту DESPRO

У Кривому Розі пройшов другий Всеукраїнський Форум інституцій місцевого розвитку. Масштабне зібрання мало на меті не менш масштабні задачі – розширити можливості таких інституцій та налагодити тісні комунікації між ними, аби ділитися ефективним досвідом. Задля цього інституції місцевого розвитку готові об’єднатися у мережу. 

25.06.2014 Бути обізнаним означає бути успішним!
На початку червня Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад  завершила пілотний проект впровадження електронного дистанційного навчального курсу «Комунікаційні стратегії для розвитку сільських територій». 

03.06.2014 Актуальні питання законодавчого регулювання співробітництва територіальних громад обговорено під час круглого столу за підтримки проекту DESPRO

30.04.2014 Концепція реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні
Текст документу


12.11.2013 Стратегію Вінницької області обговорили та взялись за благоустрій

10 жовтня 2013 року проведено семінар-нараду в приміщенні зали засідань Вінницької районної ради. Основними темами семінару стали благоустрій району та обговорення Стратегії регіонального розвитку Вінницької області на період до 2020 року.

30.09.2013 Національні експерти наголошують на необхідності прийняття Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні саме в редакції 2012 року

Хоча загальний принцип реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади залишився незмінним, основоположні підходи та часові рамки проведення реформи у різних версіях Концепції виявилися принципово різними. Якщо у проекті 2012 року були визначені прийнятні строки та конкретні параметри реформи, то у проекті 2013 року параметри є доволі загальними та розмитими, а терміни – суттєво зміщеними. Таким чином, Концепція в редакції 2013 року фактично відкидає реформу назад – до етапу політичної дискусії, натомість реалізація реформи вже сьогодні потребує переходу до етапу підготовки законопроектів.

22.07.2013 Триває обговорення Концепції реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в регіонах країни
На сьогодні проведено 26 засідань регіональних рад та понад 8865 інших заходів у 490 районах, у всіх 178 містах обласного та 280 містах районного значення, з них майже у 8 тис. сільських і селищних рад.

25.04.2013 Голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк: Проектам «DESPRO» в нашій області - зелене світло і усіляке сприяння

Івано-Франківщина – кандидат на участь у третій фазі швейцарсько-українського проекту підтримки децентралізації в Україні «DESPRO». Про це сьогодні під час зустрічі з головою облдержадміністрації Михайлом Вишиванюком повідомили експерти проекту, які перебувають в області.

27.02.2013 Державні гранти муніципальним ініціативникам

Завдячуючи співпраці Волинського ЦППК з Швейцарсько-українським проектом «Підтримка децентралізації в Україні» (DESPRO) надано примірники посібників: «Розроблення та управління проектами у публічній сфері: європейський вимір для України» та «Стратегічне планування місцевого розвитку». 

31.07.2012 Швейцарсько-українский проект DESPRO на Полтавщині розпочне з інформаційної сесії

Полтавщина хоче потрапити у третю фазу Швейцарсько-українского проекту DESPRO «Підтримка децентралізації в Україні», який фінансує швейцарський уряд. 

27.06.2012 Малі міста підняли проблему поводження з твердими побутовими відходами на порядок денний за підтримки ПРООН

Українка (Київська область), 26-27 червня 2012 року: Проект Програми розвитку ООН «Муніципальна програма врядування та сталого розвитку» підтримав обговорення проблеми поводження з твердими побутовими відходами за участі мерів малих міст на VІІ Щорічній конференції малих міст України. Учасники та учасниці конференції прийняли звернення до Міністерства економіки та торгівлі України, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства та Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування з конкретними пропозиціями для поліпшення ситуації щодо поводження з ТПВ в малих містах. 

01.06.2012 Лист-подяка проекту DESPRO

Важливим фактором успішності реформи є врахування міжнародного найкращого досвіду в її плануванні та виконанні. МРРБЖКГ підтримує співпрацю з проектами міжнародних донорських організацій на високому рівні, давно і тісно співпрацює зі Швейцарсько-українським проектом «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.  Останнім часом інтенсивність реформаторських заходів набула високих показників, отже наша взаємодія стосується нових викликів та спільних завдань.

29.05.2012 DESPRO поширює досвід децентралізованої моделі водопостачання у Вінницькій області

23 травня в залі засідань райдержадміністрації відбувся інформаційний семінар на тему: «Поширення децентралізованої моделі водопостачання DESPRO в сільських населених пунктах Вінницької області.

08.05.2012 В. Сороковский: «Отказ от хранения мусора на полигонах - необходимый для Украины шаг»

Украина не единственное государство, перед которым возникла проблема хранения и утилизации мусора. Чтобы максимально обезопасить окружающую среду большинство европейских стран уделяет этому вопросу большое внимание, постепенно отказываясь от хранения отходов на полигонах и внедряя программы сжигания и переработки.
Наша страна, только начала разрабатывать подобные программы, ведь большинство полигонов на сегодняшний день не отвечает санитарным нормам. О том, какие трудности возникают при внедрении новой системы сбора, хранения и утилизации мусора, корреспондент «ГолосUA» говорил с экспертом по вопросам децентрализации проекта DESPRO Вячеславом Сороковским. 

07.05.2012 Мы рискуем утонуть в мусоре

Ежегодно в Украине накапливается 50 миллионов кубических метров твердых отходов, ( это около 12 тысяч тонн), которые отвозят на 6 тысяч мусорных полигонов, занимающих 9 тысяч гектаров земли. 92% мусора у нас просто закапывают, и только 8% перерабатываются и утилизируются. 

04.05.2012 Украина должна постепенно отказаться от захоронения отходов на полигонах — эксперт

Украина должна постепенно отказаться от захоронения отходов на полигонах и перейти к мусоросортировочной системе, которая действует во всех европейских странах. 

25.04.2012 Украину поделят на волости

В Украине планируют сократить количество территориальных общин с 31 тыс. до 1,8 тыс., а число районов – с 490 до 150

25.04.2012 Державний фонд підписав Меморандум про взаєморозуміння з Швейцарсько-українським проектом „Підтримка децентралізації в Україні” (DESPRO)

25 квітня Голова Державного фонду Сергій Маліков підписав Меморандум про взаєморозуміння з Керівником Швейцарсько-українського проекту „Підтримка децентралізації в Україні” (DESPRO) Оксаною Гарнець.

01.03.2012 Анатолій Близнюк: «Адміністративно-територіальну реформу реалізовуватимемо методом батога і пряника»

Кави за три години розмови з міністром регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ ми так і не випили. Тож «ефекту кави», яким Анатолій Михайлович охрестив популізм у своєму блозі, сподіваюся, уникли. Так, власне, і колись було. Близнюк малював схеми, демонстрував слайди, підвищував голос і доводив, що влада готова розпочати реформи в дорученій йому сфері.

Наскільки переконливим був, судити вам. 

24.01.2012 Віктор Янукович: Я - прихильник посилення місцевого самоврядування

Розширення повноважень регіонів стане реальним початком реформи місцевого самоврядування і децентралізації влади. Про це заявив Президент України Віктор Янукович в інтерв'ю для спільного проекту New York Times News Service & Syndicate и «Сегодня Мультимедиа» - альманаху «Україна і світ 2012. Глобальний порядок денний». 

04.11.2011 Виступ Президента України на міжнародних муніципальних слуханнях «Розвиток належного врядування на місцевому та регіональному рівнях»

16.10.2011 Економічний форум у Трускавці відвідали 652 представники 22 країн

ЛЬВІВ - КИЇВ. 15 жовтня. УНН. В ХІ Міжнародному економічному форумі "Економічна інтеграція – національні пріоритети", який проходив 14-15 жовтня в Трускавці, взяли участь представники 22 країн, зокрема, США, Німеччини, Росії, Китаю, Канади, Італії, Швейцарії, Казахстану, Грузії, Ісландії - усього 652 особи. Про це повідомив голова Львівської ОДА Михайло Цимбалюк, передає кореспондент УНН.

10.10.2011 ЧЭФ способствует реализации стратегических интересов Украины в Причерноморье

Международный Черноморский экономический форум становится той площадкой, которая способствует решению одной из приоритетных задач, стоящих перед Крымом – реализация стратегических интересов Украины в Черноморском регионе. Об этом заявила заместитель Председателя Совета министров АРК – министр экономического развития и торговли АРК Екатерина Юрченко на брифинге в ходе форума.

10.10.2011 У Дніпропетровську відбувся конкурс соціальних проектів "Ярмарка ідей - 2011"

7 жовтня у Дніпропетровську відбувся перший обласний конкурс проектів Ярмарок ідей. Його мета - залучення в регіон соціальних інвестицій, розвиток співробітництва між територіальними громадами та міжнародними благодійними фондами для вирішення актуальних питань розвитку конкретних територій.

14.09.2011 Конкурс "Об'єднаємо громаду": Етнографічний, сільський, зелений туризм: багатство культури та багатство села

 У райському куточку Криму розташоване село Багата Ущелина, історична назва якого - Коклуз. На перший погляд дане село нічим не відрізняється від інших гірських сіл. Проте після того, як там з'явилася садиба, яка збудована у кримсько-татарсокму етнічному стилі, село стало затребуваним серед іноземних туристів.

14.09.2011 Конкурс "Об'єднаємо громаду": Оживає віддалене село Жигайлівка, Тростянецького району, Сумської області

Жигайлівка – одне з найбільш віддалених сіл на карті району. До райцентру - 35 кілометрів. Не проходять по селу та біля нього ні залізниця, ні автотраса. Саме це і обумовило проблеми в життєдіяльності громади. Одних труднощі налякали, певна частина жителів виїхали з села, а інші вирішили брати справу в свої руки. Спочатку, за ініціативи громади, в селі відновили чергування пожежної дружини. А минулого року реконструювали сільську амбулаторію та закупили для неї сучасне медичне обладнання.

На цьому жигайляни не зупиняються - в планах громади реконструкція мережі зовнішнього освітлення і придбання власного автобуса. Залишається тільки побажати їм здійснити задумане на благо своєї громади.

12.09.2011 Конкурс "Об'єднаємо громаду": "Люди повірили у власні сили, створивши разом парк у селі"

Журналісти Павлоградської районої газети "Зоря", що на  Дніпропетровщині, надіслали публікацію, про те, як занедбаний пустир перетворився на прекрасний парк.

21.07.2011 Активность сельских общин Сумщины выливается в финансирование их идей

На Сумщине успешно применяются новые формы самоорганизации населения. Особенно активно эта работа ведется в сельской местности, пишут «СумыИнфо».

20.06.2011 Совет министров АРК привлекает Проект DESPRO к реформированию системы сбора и переработки ТБО в Бахчисарае

8 июня 2011 года

Рабочая встреча по вопросам обращения с твердыми бытовыми отходами прошла в Бахчисарае.
Ее провел заместитель Председателя Совета министров АРК – министр регионального развития и ЖКХ Азиз Абдуллаев. Во встрече приняли участие директор Проекта DESPRO Йорг Кристен, руководитель проекта DESPRO в Украине Оксана Гарнец, руководитель Бахчисарайской райгосадминистрации Ильми Умеров, председатели районного и городского советов. В ходе встречи были заслушаны доклады специалистов отрасли о текущем положении дел в сфере обращения с твердыми бытовыми отходами в районе, действиях местных властей по решению этой проблемы.

21.03.2011 В рамках україно-швейцарської співпраці в Україні покращується перинатальна допомога

17 березня відбулася Підсумкова конференція Україно-Швейцарської Програми «Здоров’я матері та дитини 2008-2010 рр. Мета– представити підходи до покращення охорони здоров’я матерів і дітей в Україні

09.03.2011 Віктор Тихонов закликав асоціації органів місцевого самоврядування стати активними учасниками підготовки Концепції реформи місцевого самоврядування та територіальних органів виконавчої влади

Віце-прем’єр-міністр України – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Віктор Тихонов закликав українські асоціації органів місцевого самоврядування спільно з відомством розробити Концепцію реформи місцевого самоврядування та територіальних органів виконавчої влади. Урядовець провів спеціальну нараду за участю представників асоціацій, експертів, науковців.

11.02.2011 Екатерина Юрченко: Правительство Крыма разрабатывает Операционный план, который покажет, какие направления экономики в каждом регионе автономии необходимо развивать

Заместитель Председателя Совета министров Крыма Екатерина Юрченко приняла участие в открытии конференции «Региональное развитие Крыма: планирование, взаимодействие, партнерство», которая проходит в Симферополе при содействии проекта «Поддержка Крымского агентства регионального развития», финансируемого Европейским Союзом и Программой развития ООН.

04.02.2011 Калуш “поглине” кілька районів і стане госпіталем

Після об’єднання медицини міста та району, міський голова Ігор Насалик має намір уже у найближчих два-три місяці об’єднати освіту та культуру. За ними — фінансові управління. А до найближчих виборів до Верховної Ради, які можуть відбутися вже наступного року, — взагалі ліквідувати район та утворити нову адміністративну одиницю із центром у Калуші. У перспективі — перетворення Калуша у госпітальний центр, як мінімум, для п’яти районів

29.11.2010 Володимир Яцуба: "Розроблені Мінрегіонбудом законопроекти, що регламентують реалізацію регіональної політики в Україні, допоможуть зупинити занепад сільських територій"

Впровадження в життя цих законопроектів сприятиме розбудові чіткої вертикалі державної влади і водночас створить нові можливості для вирішення проблем на місцях

19.11.2010 Представники міст за підтримки ПРООН представили кращі практики у сфері електронного врядування та розробили рекомендації для Уряду та органів місцевого самоврядування

Україна знаходиться на 54-му місці за показником розвитку електронного врядування згідно зі Звітом ООН з електронного врядування за 2010 рік. Даний індекс оцінює готовність урядів 184 країн використовувати Інтернет та мобільні технології для виконання урядових функцій. Впровадження електронного врядування в більшості органах місцевого самоврядування в Україні знаходиться на початковій стадії, яка передбачає одностороннє розміщення інформації на офіційній веб-сторінці міських рад. 

Швейцарсько-український проект DESPRO допоможе 11 сільським громадам Вінниччини майже 7 млн грн

На засіданні Регіонального наглядового комітету Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні DESPRО» у Вінницькій області, що відбулось 12 березня в Арт-галереї «ІнтерШик», були урочисто підписані договори про надання цільової безповоротної допомоги на реалізацію проектів-переможців у спільному конкурсі проектів DESPRO та Вінницької обласної Ради із впровадження/вдосконалення децентралізованої моделі водопостачання на рівні сільських громад Вінницькій області.

Актуальні питання законодавчого регулювання співробітництва територіальних громад обговорено під час круглого столу за підтримки проекту DESPRO

Відкриваючи засідання, голова Комітету Давид Жванія, зокрема, зазначив, що питання законодавчого регулювання співробітництва територіальних громад є частиною більш загального завдання щодо кардинальної реформи системи здійснення влади в Україні.

Д.Жванія наголосив, що практично всіма політичними силами, органами державної влади та їх посадовими особами, органами місцевого самоврядування та їх асоціаціями, вітчизняними та міжнародними неурядовими організаціями, провідними ученими, експертами, фактично всім суспільством підтримано вектор реформування публічної (державної і самоврядної) влади на засадах децентралізації, субсидіарності, широкого застосування механізмів демократії участі з використанням перевірених часом положень Європейської хартії місцевого самоврядування. "Потреба у цьому назріла давно, але нинішня ситуація вимагає від нас просто ювелірного підходу до планування і реалізації перерозподілу повноважень на вищих, центральних та місцевих рівнях влади, масштабної і всеохоплюючої трансформації всього владного механізму",- сказав голова Комітету.




Він також підкреслив, що "ключовим завданням є забезпечення балансу дій. З однієї сторони, необхідні досить рішучі і швидкі заходи, оскільки вже більше десяти років ми не просунулися далі дискусій і дебатів; з іншої - це мають бути добре продумані і прораховані кроки, оскільки в умовах зовнішньої агресії ми зобов’язані чітко прогнозувати наслідки, щоб не допустити будь-яких загроз єдності і територіальній цілісності країни".

За словами Д.Жванії, самоврядна складова народовладдя "повинна отримати всі важелі впливу на забезпечення високої якості життя людей, а громади, нарешті, стати справжніми господарями на своїх територіях в кращих традиціях європейського досвіду".

Народний депутат сказав також, що успішна діяльність органів самоврядування потребуватиме в першу чергу надійної законодавчої основи, яка врегульовуватиме проблематику місцевих референдумів, самоорганізації населення, зборів громадян за місцем проживання, місцевих ініціатив, мирних зібрань. "Передбачається робота з опрацювання давно анонсованих законопроектів щодо співробітництва територіальних громад, їх об’єднання, вирішення питань адміністративно-територіального устрою, удосконалення бюджетного і податкового законодавства, щоб глибоко дотаційні і залежні від держави місцеві бюджети стали самодостатніми",- підкреслив Д.Жванія.

Він також наголосив, що зміни мають також торкнутися органів виконавчої влади на місцях шляхом зосередження їх функцій виключно на питаннях контролю і нагляду, а обласні та районні ради повинні, врешті, отримати власні виконавчі органи, які забезпечуватимуть реалізацію владних повноважень на відповідних територіальних рівнях.

За словами голови Комітету, "в якості орієнтиру і плану дій у даному напрямі могла б виступити затверджена Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 1 квітня 2014 року № 333-р Концепція реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, яка пройшла широке обговорення і отримала схвальні відгуки органів місцевого самоврядування та їх асоціацій, муніципальної громадськості". "Звичайно, що масштабна реалізація її ключових положень з відновлення реального самоврядування на рівні районів і областей та відповідної трансформації місцевих державних адміністрацій може бути здійснена лише після внесення змін до Конституції України, однак вже сьогодні можна робити підготовчі кроки, які відповідають загальному напрямку реформ",- підсумував голова Комітету.

Віце-прем’єр-міністр, Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Володимир Гройсман, характеризуючи законопроект про співробітництво територіальних громад (реєстр. № 4756), зазначив, що, згідно із документом, територіальні громади отримають можливість об’єднуватись і вирішувати місцеві проблеми спільно шляхом використання організаційних та адміністративних ресурсів. За його словами, законопроект також передбачає можливості спільного фінансування підприємств та організацій. В.Гройсман повідомив про передбачене проектом державне стимулювання співробітництва громад, зокрема, шляхом надання субвенцій місцевим бюджетам для реалізації завдань у пріоритетних сферах державної політики. "Держава таким чином матиме можливість стимулювати посилення спроможності громад до забезпечення реалізації більш широкого кола повноважень, а отже, сприяти їх підготовці до впровадження реформи місцевого самоврядування в повному обсязі",- сказав він.

Радник в.о. Президента України, Керівник Головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації Президента України Марина Ставнійчук підкреслила, що "сьогодні важливим є те, що даним законопроектом передбачена велика кількість різних форм співпраці територіальних громад, які в майбутньому дадуть позитивний ефект, а саме: утворення громадами спільних комунальних підприємств, установ та організацій — спільних інфраструктурних об’єктів, утворення громадами спільного органу управління для спільного виконання визначених законом повноважень, делегування одній з громад виконання певних завдань з передачею ресурсів тощо".

Перший Заступник Голови Державного фонду сприяння місцевому самоврядуванню України Олена Тертишна зазначила, що органи місцевого самоврядування позитивно оцінюють можливості об'єднання зусиль територіальних громад у вирішенні спільних проблем соціально-економічного розвитку. "Свідченням цього є корпоративні проекти, які надходили протягом останніх років на Всеукраїнський конкурс проектів та програм розвитку місцевого самоврядування від різних областей України і де партнерами в реалізації проекту спільно виступають органи місцевого самоврядування та бізнес-структури, підприємці тощо",- сказала вона.

У засіданні "круглого столу" взяли участь народні депутати, представники органів державної влади, місцевого самоврядування та їх провідних асоціацій, неурядових організацій, науковці, міжнародні та вітчизняні експерти.

Підбиваючи підсумки обговорення, учасники зазначили, що проведення таких заходів та відкрите обговорення законопроектів є важливим і актуальним, оскільки встановлення на законодавчому рівні механізму співробітництва територіальних громад є одним із основних завдань реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні і важливим компонентом у формуванні фінансової спроможності територіальних громад самостійно створювати більш ефективне надання послуг місцевому населенню шляхом кооперації власних ресурсів.


КОНЦЕПЦІЯ реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні
СХВАЛЕНО
розпорядженням Кабінету Міністрів України
від 1 квітня 2014 р. № 333-р