Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO підтримує новооб’єднані громади України, Полтавщини зокрема, – про це під час зустрічі з керівникам області констатували представники проекту. Їхні експерти консультують і допомагають писати проекти громадам, а на реалізацію достойних – виділяють кошти. 

" /> DESPRO підтримує новооб’єднані громади
26.02.2016

DESPRO підтримує новооб’єднані громади

Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO підтримує новооб’єднані громади України, Полтавщини зокрема, – про це під час зустрічі з керівникам області констатували представники проекту. Їхні експерти консультують і допомагають писати проекти громадам, а на реалізацію достойних – виділяють кошти.

IMG_0638-768x576.jpg

На засіданні наглядового комітету швейцарсько-українського проекту окреслили напрями роботи та повідомили: співфінансуваня за швейцарські кошти становить приблизно 40 відсотків від вартості проектів. Решта – гроші бюджетів різних рівнів. Новий та пріоритетний напрям саме цього року – водопостачання. Ці послуги в нових тергромадах хочуть зробити настільки ж доступними, як і в містах. Кілька громад вже підготували свої проекти. Найактивніше працює Миргород, відзначили експерти.

– Зараз, коли слово “децентралізація” наповнене реальним змістом, ми можемо допомагати уряду України реально, в напрямку реформ та показувати, як місцеве самоврядування може працювати краще, – зазначив експерт проекту DESPRO Вячеслав Сороковський.


Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO діє в Україні з 2007-го року. Нині третя фаза впровадження проекту, – пояснюють спеціалісти.

Проект зайшов в Україну на запит нашої країни до Швейцарської Конфедерації з метою підтримки держави у напрямку децентралізації.

На Полтавщині спеціалісти розпочали працювати 2 роки тому. У першу чергу, їх проекти  пов’язані з розвитком сільських територій:

– Нині на Полтавщині ми реалізуємо 9 проектів сільського питного водопостачання. Правда, три з них вже завершені, решту шість, ми розраховуємо, завершимо до кінця 2016-го року, – говорить Вячеслав Сороковський.


Ці проекти важливі для області, наголосили перший заступник Андрій Пісоцький та заступник голови Полтавської ОДА Олег Пругло, адже таким чином громада наочно бачить, як, об’єднавшись навколо спільної проблеми, можна її вирішити. Тож проект DESPRO пропонує інформацію, методологію, а також фінансовий ресурс. Проте реалізовувати їх мають самі громади.

Так само DESPRO передбачає лише 40% фінансування, решту коштів шукають громади: залучають спонсорські гроші, бюджети різних рівнів (іноді й обласний).

Спеціалісти швейцарсько-українського проекту на місцях співпрацюють з профільними департаментами та управліннями. А для того, щоб підбити підсумки і визначити плани фінансування на реалізацію проектів, раз на рік проводять засідання наглядового комітету.

Крім того експерти проекту DESPRO впевнені: нині децентралізація – це не лише поняття, це вже реформа, яка реально впроваджується в Україні. Тож вони готові співпрацювати з Урядом країни, з громадами, і власним досвідом показувати, як децентралізовані послуги (на рівні громад) можуть надаватися краще, в першу чергу спираючись на потреби громад і на ті ресурси, які вони мають.


За матеріалами інтернет-видання ТРИБУНА 

Авт.Юлія Логвиненко