В період з 23 по 25 травня 2016 року Уряд Швейцарії доправив 720 тонн гуманітарного вантажу загальною вартістю 1,3 млн. американських доларів партнерським установам на Сході України. Відповідно до швейцарських принципів гуманітарної допомоги її отримає населення по обидві сторони лінії розмежування. Потяг з 8 вантажних вагонів доставив сьогодні зі станції Пологи (Запорізька область) в місто Донецьк хімічні реагенти для очищення води. Вперше з моменту початку конфлікту на Сході Україні був використаний залізничний транспорт для перевезення гуманітарного вантажу через лінію розмежування. Окрім того, 15 вантажівок з гуманітарною допомогою Швейцарія направила на підконтрольну Уряду України територію.

" /> Потяг зі швейцарською гуманітарною допомогою дістався Сходу України
26.05.2016

Потяг зі швейцарською гуманітарною допомогою дістався Сходу України

На додаток до різних хімічних реагентів для очищення води, які були доправлені залізничним та наземним транспортом, Швейцарія надала КП «Компанія «Вода Донбасу»» 38 установок для виробництва хлору. Завдяки цьому підприємство зможе продовжувати забезпечувати питною водою населення України на всій території Донецької області.
Крім того, Швейцарія передала в лікарню міста Курахове, яке знаходиться на контрольованій Урядом України території, необхідне медичне обладнання для надання загальної медичної допомоги пацієнтам, кількість яких значно зросла внаслідок звернення до медичного закладу більшого числа громадян із зони конфлікту. Одночасно Відділ швейцарської гуманітарної допомоги передав чотирьом лікарням в Донецьку життєво важливі ліки, реагенти та запасні частини для медичного обладнання.
Доставка гуманітарного вантажу була організована за активної підтримки українського Уряду в Києві та партнерських установ на непідконтрольній уряду території в Донецькій області. Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України відіграло вирішальну роль в організації цієї гуманітарної місії. Цінна логістична допомога під час підготовки гуманітарної місії була надана Управлінням ООН з координації гуманітарних питань та іншими міжнародними партнерськими організаціями. Вантаж був організований та супроводжувався групою експертів Відділу швейцарської гуманітарної допомоги за підтримки Посольства Швейцарії в Україні та Швейцарського бюро співробітництва в Україні.
В період з квітня по жовтень 2015 року Швейцарія здійснила три аналогічні гуманітарні місії на Схід України, передавши в державні установи на контрольованій і непідконтрольній територіях більш ніж 1200 тонн гуманітарної допомоги. Близько 3,7 мільйона осіб по обидві сторони лінії розмежування були забезпечені питною водою належної якості протягом більше дев’яти місяців, а також декілька тисяч онкохворих пацієнтів та пацієнтів з нирковою недостатністю отримали необхідне лікування.
 Швейцарія наполегливо закликає всі сторони надати гуманітарним організаціям доступ до постраждалого в результаті конфлікту населення відповідно до норм міжнародного гуманітарного права. Важливо забезпечити надання базових послуг на постійній основі та гарантований доступ до них, а також необхідно покращити свободу пересування цивільного населення в зоні конфлікту. Швейцарія закликає всі сторони докласти максимум зусиль для досягнення мирного і довготривалого врегулювання конфлікту та економічного і соціального відновлення постраждалих від конфлікту регіонів України.

image005.jpg

Потяг зі швейцарською гуманітарною допомогою для Сходу України (травень 2016). Ⓒ SDC