10.11.2020

"Мене не спинити": як виглядає жіноче лідерство у місцевому самоврядуванні?

Переглянути та завантажити історію успіху у форматі PDF можна тут.



S-story_Gender-ua_web_Header.png

1.JPGНа тренінг «Жінки-лідерки у місцевому самоврядуванні» від проекту DESPRO я потрапила за конкурсом есе. Адже мені точно є, що розказати в контексті ґендеру. У мої сім’ї мама приносила гроші, а тато займався громадською діяльністю, був депутатом місцевої ради. Мама поверталася пізно з роботи, а тато готував їсти. І це було абсолютно прийнятним. Це не заважало гармонійним відносинам між моїми батьками та правильному
вихованню мене як особистості. Наприклад, я готувати не дуже вмію і не люблю, але вмію заробити гроші і купити те, що мені буде смакувати. Тож чому я мушу витрачати свій час і займатися тим, що мені не подобається?” - розповідає Ірина Унгурян, провідний спеціаліст відділу організаційно-інформаційної роботи, розгляду звернень громадян, звітності, контролю та архівної справи апарату виконавчого комітету Новоселицької об’єднаної територіальної громади (ОТГ), Чернівецької обл. “Я щаслива з того, що мала можливість взяти участь у тренінгу «Жінки-лідерки у місцевому самоврядуванні». Завдяки подібному навчанню я відчуваю, що живу та саморозвиваюсь. Це як наркотик – спробуєш раз, і хочеться далі розвиватися.

S-story_Gender-ua_web_Photo1.pngДля розширення можливостей та розкриття потенціалу жінок у ОТГ проект DESPRO у 2018 році започаткував програму підтримки жінок-лідерок місцевого самоврядування. Протягом 2018-2019 років було проведено 3 тренінги для 76 жінок-представниць ОТГ України: учасниці оволоділи ефективними техніками комунікації, основами ведення переговорів та тайм-менеджменту, покращили свої навички роботи в команді, опрацювали різні аспекти реформи місцевого самоврядування, основи ґендерної рівності, залучення та гуртування громади, управління проектами.

Запрошені експерти та бізнес-тренери на практичному та інтерактивному рівні працювали із учасницями, формували безпечний простір для саморозвитку та плідного обміну досвідом з жіночого лідерства в Україні. Особливий акцент на тренінгах зосереджувався на подальшому впровадженні змін на місцевому рівні.

По поверненню після тренінгу я зробила ґендерний аналіз паспорту громади. Наразі при написанні проектів у нашій ОТГ я вимагаю від усіх інформації в контексті ґендерного аналізу, якого раніше у Ірина Унгурян на під час тренінгу DESPRO «Жінки-лідерки місцевого самоврядування» нас не проводили. Масово, ми ще не навчилися користуватися ґендерним підходом у своїй діяльності. А я усвідомлюю наскільки це потрібно. Впровадження ґендеру означає не просто додавання жіночого компоненту до проектів та програм, а аналіз і врахування різних умов та вимог щодо жінок і чоловіків. Ґендерний підхід полягає в тому, щоб не прирівнювати всіх, а навпаки – визначити та врахувати різні потреби. 

S-story_Gender-ua_web_Photo2.pngГоловна цінність та найважливіший ресурс для будь-якої громади – це її люди, молодь. Комплексний ґендерний підхід ставить людей у центр процесу формування політики, забезпе­чує краще управління, адже він дозволяє врахувати різноманітні потреби різних груп, мешканців та мешканок громади. Коли я роблю ґендерний аналіз, починаю розуміти куди мають йти кошти з бюджету ОТГ. І, у свою чергу, пояснюю колегам, що цей аналіз показує, де є слабкі місця та прогалини у інфраструктурному проектуванні. Після участі в тренінгу, на мене поклали додаткові обов’язки в міській раді, тепер я відповідальна за ґендер в громаді. Після тренінгу мені сказали: «Ну раз тобі це все подобається, ти поїздила, ти навчилась, то продовжуй далі тепер вдома». Нещодавно ми почали співпрацювати із програмою ООН Жінки в Україні, я є офіційною контактною особою від органу місцевого самоврядування,” - продовжує пані Ірина.

Рівна участь жінок у процесі прийняття рішень відіграє важливу роль в процесі впроваджен­ня реформи місцевого самоврядування та децентралізації в Україні. Надзвичайно важли­вим у цьому контексті є посилення ролі жінок в органах місцевого самоврядування, їх активне залучення до процесів економічного розвитку та зменшення ґендерної нерівності в доступі до економічних ресурсів і суспільних благ. 

З метою популяризації активної участі жінок та для включення жіночого бачення у процес децентралізації, проект DESPRO створив дієву мережу жінок-лідерок реформ – голів громад та потенційних жінок-посадовців органів місце­вого самоврядування. Станом на жовтень 2020 року, мережа налічує понад 1000 учасниць, які долучилися до групи у Facebook.

S-story_Gender-ua_web_Photo3.pngПісля тренінгу «Жінки-лідерки у місце­вому самоврядуванні» у мене з’явилися друзі та однодумці. Це дуже важливо підтри­мувати контакт з ними, бо я отримую підтримку, якої не маю вдома. Тому знайомства, отримані на тренінгу, дуже цінні для мене. Ми досі комунікуємо з дівчатами, часто перетинаємося онлайн просторі. Я щаслива їх бачити у віртуалі постій­но, адже це означає, що вони не зупинилися в свої професійній активності,” - зазначає пані Ірина.

З метою консолідації та подальшої інститу­ціоналізації роботи з підтримки ґендерної рівності, проект DESPRO розробив відповідну Стратегію 2020-2021. Метою документу є підвищення обізнаності населення щодо питань ґендеру, а також розширення можливостей жінок у місцевому самоврядуванні.

У мені запустився певний механізм, який вже не можливо зупинити. Я усвідомлююю, що маю змогу щось змінити в громаді,” - завершує Ірина Унгурян.