Новини DESPRO

00:04 | 11.06.2015

Підведено підсумок першого року впровадження реформ з децентралізації

11 червня 2015 року у м. Києві відбулась Конференція “Децентралізація влади: рік реформ, зміст, ризики, можливості та роль громадянського суспільства” для представників органів місцевого самоврядування.

Конференція була присвячена результатам впровадження за рік реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, партнерству органів влади й організацій громадянського суспільства у контексті підготовки та реалізації реформи.

Протягом заходу були обговорені перші підсумки року реформи і планування майбутніх кроків з її реалізації, оцінка ризиків і визначення можливостей та дій у цій сфері ключовими суб’єктами реформи й організаціями громадянського суспільства.

4.jpg

Участь у Конференції взяли представники законодавчої й виконавчої влади, експертного середовища, міжнародних донорських і неурядових організацій та представники громадянського суспільства: так, зокрема, були присутні Голова Верховної Ради України Гройсман В.Б., заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Негода В.А., керівник та експерт проекту “Експертна та інформаційна підтримка процесу реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в України” Ткачук А.Ф. й Ганущак Ю.І., Народний депутат Олена Бойко, представники Асоціацій органів місцевого самоврядування та регіональних Офісів реформ, директор Швейцарського Бюро співробітництва в Україні Гуідо Бельтрані, заступник голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко, керівник сектору з регіонального і місцевого розвитку проекту ЄС Домінік Папенхайм та ін.

Під час конференції обговорювались наступні теми:

І. Законодавче забезпечення реформи. Огляд прийнятих рішень. Перспективні розробки.

ІІ. Інституційна спроможність та інформаційне забезпечення реформи.

ІІІ. Партнерство влади, громадянського суспільства та донорів щодо реформи. Як завершити реформу? Як врахувати ризики? Як мінімізувати виклики?

У рамках дискусійних панелей була здійснена оцінка досягнень, зроблених за останній рік, визначено ціну й наслідки компромісів, обговорювалось питання перспективного законодавства, яке уже підготовлене чи знаходиться на стадії розробки, а також питання об’єднання територіальних громад. «Навіть якщо перспективний план на рівні області не схвалений, ми маємо дати можливість громадам, які пройшли всі процедури об’єднання, отримати належний статус, повноваження і ресурси. Це була б нова філософія реформи», - прокоментував В’ячеслав Негода реформу АТУ.


3.jpg

Щодо питання спроможності органів влади та організацій громадянського суспільства до проведення реформи висловився В.Б. Гройсман: “Нема громад ― нема виконавчих функцій. Ніхто не дасть за рахунок громад узурпувати владу, ні на рівні області, ні на рівні району. Немає спроможних громад ― нема чого говорити й про об’єднання”, - наголосив Голова Верховної Ради.

2.jpg

Слід зазначити, що під час Конференції обговорювалися також роль і місце різних суб’єктів у підготовці й проведенні реформи та питання координації донорських зусиль, аби реформа була успішною. Присутні представники донорських організацій одноголосно виразили підтримку українській владі щодо зроблених за останній рік кроків у бік реформи, відмітивши, зокрема, зміни у податковій та бюджетній сферах, а також надали свої рекомендації. “Ви маєте зробити акцент на налагодження комунікацій й інформаційного супроводу, щоб адаптувати цю реформу” – порадив Гуідо Бельтрані, директор Швейцарського Бюро співробітництва в Україні.

Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~nqzqO