Новини DESPRO

11:59 | 19.08.2015

До серії публічних дискусій з децентралізації долучилася Запорізька область

12 серпня 2015 року у місті Запоріжжя відбулась панельна дискусія “Реформи з децентралізації влади: кроки, перспективи, очікувані результати”, організована Швейцарсько-українським проектом “Підтримка децентралізації в Україні” DESPRO

Учасниками дискусії стали представники органів місцевого самоврядування різних рівнів Запорізької області, органів виконавчої влади, недержавних організацій, громадського сектору, а також ЗМІ області. Аналогічно попереднім заходам, теми обговорень були розподілені на 2 частини: перша стосувалася останніх змін до Конституції України, які пройшли оцінку Венеційської комісії та Конституційного суду України за направленням ВРУ, а друга частина була присвячена питанням об’єднання територіальних громад та інформаційного забезпечення реформи.

DSC_8071.JPG

DSC_8080.JPG

У рамках першої панелі найбільше запитань учасники ставили щодо ролі префекта та його співпраці з громадським сектором. Експертом з даного питання виступив Юрій Ганущак, директор Інституту розвитку територій: “Принцип роботи префекта полягає у спонуканні органу місцевого самоврядування до законних дій. Між ними має бути співпраця, тому що префект не аналізує рішення й акти органу МС на предмет доцільності та ефективності – це має робити громадськість. Префект аналізує виключно на предмет законності до моменту набрання чинності”.

DSC_8123.JPG  DSC_8133.JPG

У якості спікерів дискусії виступили також:

  • Наталія ЗАБОЛОТНА, Голова Правління ЗОГО “Народний Захист”, голова Громадської ради при Запорізькій облдержадміністрації;

  • Леонід БЕРЕЗИНСЬКИЙ, заступник голови Запорізької обласної державної адміністрації;

  • Олександр СВИСТУН, Керівник Офісу реформ у Запорізькій області;

  • Олександр БИЛИМ, начальник Управління містобудування та архітектури Запорізької обласної державної адміністрації;

  • Олександр БАБИЧ, депутат Запорізької обласної ради;

  • Ігор ГНАТУША, Комиш-Зорянський селищний голова Запорізької області.

DSC_8107.JPG  DSC_8099.JPG

Слід зазначити, що досить конструктивна дискусія відбулась у рамках другої панелі. Зокрема, керівником запорізького Офісу реформ Олександром Свистуном були надані вичерпні відповіді на запитання учасників щодо процесу об’єднання територіальних громад та про хід затвердження перспективного плану Запорізької області. Так, у Запорізькій області із 69 громад – 51 громада визнана Кабінетом міністрів України спроможною. Але області слід доопрацювати Перспективний план, щоб решта 18 громад відповідали Методиці формування спроможних територіальних громад та план був затверджений.

DSC_8108.JPG

Особливу зацікавленість викликав виступ Комиш-Зорянського селищного голови, представника новостворюваної об’єднаної громади. Як відзначив Голова, найбільш складним завданням у проведенні реформ і започаткуванні чогось нового є зміна мислення громади, яке в деяких аспектах залишилось іще пострадянським. «Але я вирішив взяти на себе відповідальність і почати процес створення нової об’єднаної громади», - зазначив пан Гнатуша.

DSC_8120.JPG

DSC_8122.JPG  DSC_8126.JPG

Як повідомив п. Билим, підготовка Перспективного плану області значною мірою залежить від активності громадян. На жаль, зацікавленість і обізнаність громадськості області знаходяться не на найвищому рівні.

DSC_8114.JPG

Результати обговорень ще раз підтвердили, що громадськість відчуває інформаційний голод і потребує проведення подібних заходів задля підвищення рівня обізнаності про реформи з децентралізації. Адже як сказав пан Юрій Ганущак: “Реформа в Україні приречена на успіх”.

Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~4vWac