Новини DESPRO

16:42 | 24.10.2015

Група провідних українських піарників відвідала Польщу з ознайомчим візитом: досвід польських колег стане в нагоді у налагодженні кращої комунікації між урядом та суспільством у процесі реформ

18-24 жовтня 2015, Варшава-Вроцлав

18 провідних українських експертів з комунікації, які представляють урядові та неурядові організації,  протягом тижня зустрічалися зі своїми польськими колегами. Цей візит став можливим завдяки співпраці Швейцарсько-Українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO та Польського Фонду Міжнародної солідарності Solidarity Fund PL. 

Головні питання, що цікавили представників української делегації, – як саме під час проведення реформ в Польщі, людям пояснювали їх суть та зміст, які повідомлення використовували, яким чином було побудовано скоординовану структуру комунікацій «влада-народ», а також як ці комунікації функціонують тепер.

Польські доповідачі не просто робили відповідні презентації, але й відповідали на шквал запитань від українських гостей. Запитання стосувалися не тільки інформаційної роботи, але і функціонування місцевого самоврядування, соціальних інституцій – освіти, охорони здоров’я на базовому рівні – адже саме ці питання турбують людей в Україні у зв’язку з реформами.

Польща візит.JPG

Серед польських експертів, з якими зустрілися учасники навчального візиту, були такі відомі постаті:

· Єжи Стемпень – колишній президент конституційного суду, віце-президент Фонду місцевої демократії;

· Ян Анджей Домбровські – голова колегіуму Східної Європи;

· Марек Педа – менеджер проектів для України Польського Фонду ім.. Роберта Шумана;

· Павел Коваль – колишній євродепутат, голова делегації до Комісії Європарламенту з питань асоціації ЄС-Україна;

· Яцек Сафута – директор інформаційного бюро Європарламенту в Польщі;

· Шимон Завілло – головний спеціаліст інформаційного центру уряду Канцелярії голови Ради Міністрів;

· Єва Гачик-Плюмлей – перший радник постійного представництва Польщі в ЄС;

· доктор Гражина Кацпровіч – Варшавський університет, колишній речник Управління Комітету з питань євроінтеграції;

· Марек Табор – радник Міністра закордонних справ.

Ось декілька відгуків про поїздку від українських експертів.

Оксана Мітніцька, Український Кризовий Медіа Центр: «Це була унікальна поїздка, в якій вдалося поєднати мікрорівень з реально візійними речами. І так, що все склалося в один пазл».

Іветта Делікатна, радник міністра інформаційної політики України: «В управі громади Мякіне під Вроцлавом лежать буклети підрядників будівництва дитячих майданчиків, мітінг рум краще, ніж у комерційних офісах, контейнери для роздільного збору відходів. Так виглядає школа і спорт стадіон в селі !!! Зараз люди повинні вибрати тих, хто полагодить дитячі майданчики, поставить ліхтарі і перенаправить фінанси в школи». 

Антоніна Домікан, Асоціація малих міст України: "Позаду залишився тиждень неймовірних вражень від наших добрих сусідів-поляків: від того, якою є Польща, як живуть в ній звичайні мешканці сіл і міст і як щиро вони прагнуть допомогти нам. Я навмисне не робила окремих висновків під попередніми постами, просто ретранслюючи те, що бачила, щоб в кінці зробити один, ключовий. А полягає він у тому, що коли ми пройдемо шлях реформування місцевого самоврядування і децентралізації до кінця, як це зробили у свій час поляки, у нас принаймні з'явиться шанс. Шанс мати гарні школи і садочки не тільки в обласних центрах, а й у селах та містечках, адекватні зарплати для держслужбовців, аби професіонали не залишали своїх посад, втікаючи від злиднів, шанс нарешті їздити нормальними дорогами, комфортно жити, працювати і розважатися у своїх містах і ще багато чого, на що ми дійсно заслуговуємо. Децентралізація для малих міст - це не просто реформа, це питання їх виживання. Звичайно наш шлях не може бути повністю ідентичним польському, адже ми маємо трохи інші вихідні дані. Але ми все одно повинні його пройти. Дякую проекту з підтримки децентралізації DESPRO, полякам, які ділилися досвідом, колегам з нашої веселої групи) за неймовірно цікавий і повний вражень тиждень. А тепер до роботи!)"

Головний результат поїздки – щире бажання учасників наполегливо працювати вдома для досягнення таких самих позитивних результатів, як у західних сусідів.

Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~gGaNQ