Новини DESPRO

11:23 | 15.12.2015

Форум «25 років місцевому самоврядуванню в Україні: Час для децентралізації»

Он-лайн перегляд Форуму "25 років місцевому самоврядуванню в Україні: час для децентралізаціі" доступний за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=1mBQiWvbwlE&feature=youtu.be

15 грудня 2015 р. відкритий громадсько-політичний Форум «25 років місцевому самоврядуванню в Україні: Час для децентралізації» зібрав в одному залі головних архітекторів реформи децентралізації: представників профільних комітетів ВР, членів Конституційної Комісії, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, експертів та представників місцевого самоврядування, ЗМІ. 

DSC_0003.JPG

Цього року Україна відзначає двадцятип’ятиліття розвитку місцевого самоврядування. Адже 7 грудня 1990 р. був ухвалений Закон «Про місцеві ради народних депутатів та місцеве і регіональне самоврядування». Знаковим є те, що цей ювілей Україна відзначає в розпал публічної дискусії щодо проекту змін до Конституції в частині децентралізації.

DSC_0011.JPG

Після Революції Гідності реформа місцевого самоврядування була визначена однією з пріоритетних. За півтора року Україна подолала значний шлях в процесі децентралізації: знаковими стали ухвалення законів про об’єднання територіальних громад, фіскальна децентралізація та реформа регіональної політики. Незворотність цієї реформи зможуть забезпечити зміни до Конституції, які є предметом публічних дискусій протягом останнього часу.

У рамках Форуму відбулися дві тематичні панелі: «Київ не знає як краще: виклики та рішення реформи місцевого самоврядування» та «Конституційні зміни як ключ до комплексної реформи децентралізації».

DSC_0011.JPG

Форум в цитатах

В’ячеслав Негода, перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ: «Наразі – на першому етапі - обрано органи місцевого місцевого самоврядування в добровільно об’єднаних громадах, загалом місцеві ради нового скликання зможуть працювати у нових умовах формування та використання місцевих бюджетів. І за помилки, допущені при прийнятті таких рішень, нестимуть саме вони, а не Київ».

В Проекті Державного бюджету на 2016 рік на регіональний розвиток і децентралізацію передбачено вдвічі більше коштів, ніж в 2015 році. Але щоб освоїти ці кошти місцевому самоврядуванню необхідно вже зараз готувати якісні проекти розвитку. «Близько 1 млрд грн передбачено на підтримку об’єднаних територіальних громад. Але це не просто вливання з центрального бюджетну в місцеві бюджети об’єднаних громад, це кошти на фінансування конкретних проектів і програм розвитку, які громади реалізовуватимуть», - зазначив В. Негода.

"Неможливо розбудувати демократичну державу без розвитку місцевої демократії, ефективного місцевого самоврядування", - переконаний В'ячеслав Негода. Він підкреслив, що будь-яка реформа -- це боротьба світоглядів, чиновників, і ця боротьба триває й нині. "Не всім сподобалося те, що було зроблено. Триватиме вона й далі, як на центральному, так і на місцевому рівнях", -- зауважив він. 

______________

Наразі перед Україною постали нові виклики, які потребують швидкого реагування. У багатьох територіальних громадах, де значна частина жителів належить до національної меншини, використання української мови згортається, що перетворює українців на меншину в цих територіях. Анатолій Ткачук, директор Інституту громадянського суспільства, експерт РПР наводить приклад: «Угорська партія набирає у двох районах Закарпаття більше 50%. Для певного виправлення цієї проблеми пропонується внести деякі зміни до Закону про місцеве самоврядування в Україні щодо використання місцевої символіки, символіки України та ЄС, а також порядку застосування мов національних меншин та української мови. Законопроекти з цих питань підготовлено».

______________

Знаковим є те, що 25-річний ювілей Україна відзначає в розпал публічної дискусії щодо проекту змін до Конституції в частині децентралізації. "Сьогодні ми говоримо, що потрібно якомога швидше ухвалювати зміни до Конституції. Наголошують, що ці зміни дадуть хороший результат. Але 98% цього результату залежить від змісту законів, а не тексту Конституції. Але ці закони не обов'язково будуть такими, як ми говоримо. Так, в Концепції реформи місцевого самоврядування закладено розведення повноважень по рівнях адміністративно-територіального устрою у сфері охорони здоров'я та освіти за одним способом, а в проекті Бюджетного кодексу -- зовсім за іншим", - зауважив директор Інституту розвитку територій, експерт РПР Юрій Ганущак.

Партнери Форуму: 

zx.jpg


Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~aO5sU