Новини DESPRO

16:47 | 31.07.2018

«Староста: лідер, представник інтересів територіальної громади»: результати впровадження е-курсу

Староста – важливий учасник впровадження процесу децентралізації, найближчий до мешканців громади представник влади, котрий нерідко сприймається як її «обличчя». Достатній рівень компетентності старости виступає запорукою його успішності, спроможності відстоювати інтереси місцевих жителів та консолідувати громаду. 


Виконуючи свої безпосередні обов’язки, старости стикаються з рядом проблем, котрі не завжди вдається вирішити самостійно. На допомогу приходить спільнота експертів та практиків щоб посилити діяльність старост потужним професійним інструментарієм. 


Нагодою для професійного вдосконалення став електронний навчальний курс «Староста: лідер, представник інтересів територіальної громади», розроблений за сприяння Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO. Навчання відбувалося на online-платформі Спільнота практик місцевого розвитку DESPRO впродовж 5 червня - 5 липня та об’єднало у собі елементи підвищення кваліфікації, просвіти, консультування та налагодження горизонтальної комунікації. Передумовою створення всеукраїнського електронного курсу став успішний досвід впровадження двох регіональних курсів для громад Дніпропетровської області у 2016 та 2017 роках. 


Зацікавленість у розвитку інституту старост цього року об’єднала 312 учасників з 22 регіонів України. Лідерами за кількістю учасників від однієї області стали Дніпропетровщина та Запоріжчина. 

Слайд1.JPG

Цікаві факти про учасників е-курсу «Староста: лідер, представник інтересів територіальної громади»: 


  • 57 % – управлінці-практики в сфері місцевого самоврядування та державного управління; 

  • 30 % – не мають досвіду управлінської діяльності; 

  • 7 % – мають управлінський досвід у приватній сфері; 

  • 32 % – є постійними учасниками е-курсів Спільноти практик; 

  • 12 % – раніше не мали досвіду участі в дистанційному навчанні. 


Учасники разом з експертами розглянули повноваження, функції та обов’язки старости; обговорили роль та місце старости в діяльності виконавчого комітету об’єднаної територіальної громади; проаналізували питання законодавчого регулювання статусу старост та роль старости в бюджетному процесі; створили алгоритм дій старости та визначили кроки успішного старту роботи старостинського округу. Особливу зацікавленість учасників викликало обговорення питань ролі старости при виділенні коштів на старостинські округи, підтримки головою громади старостинських округів, оптимізації закладів освіти в громаді. 


Перші дні навчання залишили незабутні враження, адже відбулося знайомство з курсом, т'юторами, які є компетентними у своїй справі та привітними. Інформація від учасників та експертів була різноманітною та цікавою. Очікування не підвели – цікаве навчання та багато позитивних вражень і знань, що залишаться надовго. 

Сергій Бурла Жовтоводська міська рада Управління праці та соціального захисту населення 


Відточуючи теоретичні знання на практиці учасники підготували програми діяльності старости та здійснили їх взаємооцінювання. 

Успішно завершили навчання за програмою курсу 57 осіб, які набрали більше 50 балів зі 100 максимальних за програмою курсу та отримали сертифікати про підвищення кваліфікації. 


Я особисто отримала для себе дуже багато нового: і знань, і досвіду, і практики (навіть не очікувала на початку навчання). Щиро дякую всім – організаторам курсу, т'юторам, експертам, самим учасникам, які долучалися до дискусій, обмінювалися досвідом та практичними ідеями. Головне – ми навчилися спілкуватися з Вами та всі разом. Навчилися ділитися проблемами (тобто виносити їх на загальне обговорення та отримувати пропозиції щодо їх вирішення). І підтримка фахівців - це невід'ємна частина е-курсу! 

Ірина Недобуга cтароста сіл Благовіщенка, Новокам’янка Комиш-Зорянська ОТГ, Запорізької області 


Навчання на е-курсі дозволило учасникам розширити мережу професійних контактів та поспілкуватися з колегами-старостами з усіх куточків України на онлайн-форумі Спільноти. Найбільшу популярність при обговоренні здобули теми брендування старостинтських округів та розвитку креативних індустрій. 


Дякуючи ідеям колег та достатньо цікавому та розширеному матеріалу, я вже чітко бачу бренд свого старостинського округу. Більше того його обговорено на засіданні ради соціального розвитку. І на сьогодні ми розпочали роботу по будівництву споруди, що стане брендовою. А що це буде, секрет. Приїздіть у гості в жовтні місяці і побачите власними очима. Чекаємо в Булахівському старостинському окрузі! 

Ірина Гузь староста села Булахівка, Межиріцька сільська рада, Дніпропетровська область 



Довідково: 


Дистанційне навчання для посадових осіб місцевого самоврядування за темою «Староста: лідер, представник інтересів територіальної громади» проводилося за ініціативи Дніпропетровського відокремленого підрозділу Установи «Центр розвитку місцевого самоврядування» в межах Меморандуму про співробітництво між Дніпропетровською обласною радою та Швейцарсько-українським проектом «Підтримка децентралізації в Україні» (DESPRO). 

Партнерами курсу виступили Дніпропетровська обласна державна адміністрація, Дніпропетровська обласна рада. 

Навчальний процес супроводжувала команда т’юторів та експертів Дніпропетровського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України.


Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~POMD5