Новини DESPRO

09:24 | 28.05.2010

Круглий стіл «Потреби та можливості вирішення проблем у сфері поводження з твердими побутовими відходами у містах України»

Круглий стіл «Потреби та можливості вирішення проблем у сфері поводження з твердими побутовими відходами у містах України» відбувся 27-28 травня 2010 року у м. Івано-Франківськ.

«Муніципальна програма врядування та сталого розвитку», що впроваджується Програмою розвитку ООН в Україні, організувала національний круглий стіл з метою обміну досвідом та існуючими практиками вирішення проблем управління твердими побутовими відходами (ТПВ) на місцевому рівні, а також спільного вироблення пропозицій міст України щодо внесення змін до діючого законодавства у сфері поводження з ТПВ.

Учасники круглого столу відвідали майданчики кращих практик у м. Івано-Франківськ – завод із сортувальною лінією, організації громад, що організовують роздільне збирання та сортування сміття, а також міський Центр надання адміністративних послуг.

У заході взяли участь спеціаліст з водопостачання та водовідведення Швейцарського центру ресурсів та консультацій з питань розвитку (skat) Андре Ольшевскі, Керівник Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO Оксана Гарнець, експерт DESPRO з децентралізації Вячеслав Сороковський.

Довідково: В Україні населення забезпечене системою вивозу твердих побутових відходів тільки на 70%. Щорічно накопичується 50 млн. кубометрів побутових відходів, із них на одну людину в середньому припадає 300-400 кг на рік.  З них повторну переробку проходять лише 3%. Решта розміщується на полігонах та сміттєзвалищах, які не відповідають жодним екологічним вимогам. За останні десять років об’єм побутових відходів,  що припадає  на одну людину збільшився на 40%.
Потужності більшості полігонів та сміттєзвалищ вже вичерпали свій ресурс: 242 з них є недіючими, 248 - перевантажені, а більш як 1100 не відповідають нормам екологічної безпеки. Через відсутність належної системи збору твердих побутових відходів у приватному секторі щорічно з'являється близько 3300 несанкціонованих звалищ.
Темпи утворення відходів щорічно зростають, що зробило проблему поводження з ними однією з головних у сфері охорони довкілля та створення безпечних умов для життєдіяльності населення країни.
 

Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~H54Bv