Новини DESPRO

18:58 | 27.05.2011

Напрямки реформування територіальної організації влади були визначені під час науково-практичного семінару

Науково-практичний семінар «Напрямки реформування територіальної організації влади», організований Швейцарсько-українським проектом «Підтримка децентралізації в Україні», пройшов 26 – 27 травня у Пущі Водиці, м. Київ.

Відкрив семінар член комітету Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, народний депутат України Василь Демчишин. Він зазначив, що проведення адміністративно-територіальної реформи в Україні є дуже важливим, адже без неї проведення більшості реформ є неможливим.

Директор Інституту громадянського суспільства Анатолій Ткачук у своїй доповіді найбільшу увагу концентрував на асиметрії розвитку районів і зазначив, що адміністративно-територіальна реформа спрямована на усунення цього дисбалансу.
Експерт з управління територіями Юрій Ганущак презентував концепції адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування. Серед сучасних викликів він виділив процеси урбанізації, які прискорюють депопуляцію сіл, зменшення бюджетної інфраструктури на відстані понад 15 км від районного центру та зменшення потреби зайнятості населення у сільському господарстві. Аби подолати ці виклики, експерт запропонував узгодити системи органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, а також розподілити повноваження між рівнями за принципом субсидіарності.

У концепції адміністративно-територіальні одиниці мають бути нерозривні (тобто не мати анклавів), повинні мати повну та виключну компетенцію, універсальну бюджетну інфраструктуру, низький рівень ротаційності та бути стійкими до демографічних, політичних та економічних викликів.

Юрій Ганущак, розповідаючи про методологію формування районів, виділив три основні стовпи формування: інфраструктура, охорона здоров’я та бюджетні установи.

Згідно з документом, АТУ матиме три рівні: область, район і громада. До повноважень області входитимуть професійно-технічна освіта, спеціалізована допомога в охороні здоров’я, спеціалізовані культурні та соціальні заклади, соціально-економічний розвиток. Освіта у галузі шкіл-інтернатів та стаціонарні заклади охорони здоров’я загального профілю входитимуть до повноважень району. Громада як базовий рівень АТУ буде мати наступні повноваження: середня та дошкільна освіта, загальні програми культури та соціальної допомоги, первинні та профілактичні заходи охорони здоров’я  та благоустрій територій (ЖКГ, дороги в межах поселень, комунальний транспорт).

Серед органів виконавчої влади на території громади мають бути наступні установи: міліція, державне казначейство, санітарно-епідеміологічний та ветеринарний контроль, відділ юстиції та пенсійного фонду, соціальний та цивільний захист населення.

Втілення концепції в життя передбачає чотири етапи:
1)    підготовчий (2011 р.);
2)    формування соціально-політичної бази реформи (початок 2012 р.);
3)    утворення громад та упорядкування районного поділу (2012 р.);
4)    розширення повноважень органів місцевого самоврядування районів та регіонів (2013 – 2015 роки).

На заході були присутні представники Верховної Ради України, Секретаріату Кабінету Міністрів Україні, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, Національного інституту стратегічних досліджень, а також представники обласних та районних державних адміністрацій.

Коротке посилання на новину: https://despro.org.ua/~9sVRQ