Новини DESPRO

06:59 | 29.02.2012

Децентралізація в Україні: динаміка розгортання

Реформування адміністративно-територіального устрою є невід’ємною складовою адміністративно-територіальної реформи, що покликана оптимізувати систему управління територіями, упорядкувати взаємовідносини органів влади різних ієрархічних рівнів, а в кінцевому результаті – сприяти підвищенню рівня життя кожного громадянина в кожному міському чи сільському населеному пункті. В Україні ніколи не було нестачі проектів, концепцій, програм перетворення суспільства, але всі вони залишилися на папері. Саме тому під час чергового засідання Експертної  ради Швейцарсько-українського проекту „Підтримка децентралізації в Україні” DESPRO, яке відбулось 29 лютого 2012 р., експерти обговорили можливість проведення низки реформи в Україні та концепцію просування реформ у широкий загал.

Голова Інституту громадянського суспільства Анатолій Ткачук розповів про спроби реформування місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою в Україні протягом 2008-2012 рр. Доповідачем були висвітлені низка законопроектів – «про Концепцію реформи місцевого самоврядування», «про Місцеві ініціативи», «про Службу в органах місцевого самоврядування» та «про Територіальний устрій України». Не зважаючи на формальну наявність в інформаційному просторі декількох концепції реформи місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою, можна стверджувати, що на рівні системи визначені елементи, не структуровані і підлягають сумніву в муніципальному та політичному середовищі.

Депутат Верховної Ради Юрій Ганущак представив реформу територіальної організації влади та оптимізацію формування місцевих бюджетів. На його думку, для забезпечення високої якості життя людини не залежно від місця її проживання необхідно: відкрити дорогу для розвитку бізнесу по всій території України; зменшити дотаційність територіальних громад; ліквідувати дублювання повноважень органів публічної влади різних рівнів адміністративно-територіального устрою; звільнити виконавчу владу від невластивих їй функцій і передати більшість повноважень місцевому самоврядуванню. Але все це не можливо без проведення реформи адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування.

Завершив засідання голова Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко з доповіддю на тему: «Адміністративна реформа у контексті децентралізації влади та реформи місцевого самоврядування».

Окрім членів Експертної ради на засіданні також були присутні представники Секретаріату Кабінету Міністрів, Швейцарського бюро співробітництва, Інституту Соціології НАНУ, Асоціації регіонального розвитку, Національної академії державного управління та Координаційного центру з упровадження економічних реформ при Президентові України.

Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~ZqNHd