Новини DESPRO

09:47 | 17.08.2012

ВОДА – В КОЖЕН ДІМ

15 серпня у селах Сміле і Ярощівка Роменського району та 16 серпня у селах Жовтневе та Заводи Конотопського району Сумської області у рамках реалізації Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO введено в експлуатацію новозбудовані водогони.
«Будівництво водогону, доступність і якість питної води – це впевнений крок до розбудови інфраструктури та соціальної сфери сільської місцевості. Тепер жителі сіл матимуть гідні умови життя та ведення власного господарства», – наголосив голова Роменської райдержадміністрації Віктор Сєрік.
Загальна протяжність водопроводу у Смілому – 9,5 кілометра. На реалізацію проекту використано понад 867 тисяч гривень, зокрема, 240 тисяч гривень проекту DESPRO; 250 тисяч гривень районного бюджету; близько 50 тисяч гривень бюджету громади села та кошти населення.
На будівництво 9,4 кілометра водопровідних мереж у селі Ярошівка залучено 790 тисяч гривень. Із них 240 тисяч гривень проекту DESPRO; 250 тисяч гривень районного бюджету та кошти людей.
До водопостачання також підключено Смілівський НВК, амбулаторію, будинок культури, кондитерський цех Смілівського споживчого товариства, молокоприймальний пункт ПП «Рось», Ярошівський НВК, їдальню СФГ «Урожай» та Ярошівський ФАП.
«Шляхом реалізації спільних проектів та впровадження механізму співфінансування ми налагодили дієву модель надання якісних та доступних послуг з водопостачання», – підкреслив Віктор Сєрік.
«Завдяки реалізації цього проекту жителі сіл споживатимуть якісну питну воду. Це – дієвий крок на шляху до покращення життя людей», – зазначив голова Конотопської райдержадміністрації Олександр Луговий.
На будівництво майже 9-кілометрової мережі, 5 колодязів з гідроакумуляторами у селі Жовтневе використано понад 599 тисяч гривень, з них 240 тисяч гривень – кошти проекту DESPRO, 160 тисяч гривень – районного бюджету, 199 тисяч гривень – внесок громади. До мережі під’єднано 180 домогосподарств (407 мешканців), а також Жовтневський навчально-виховний комплекс «Загальноосвітня школа І-ІІІ ст. – дошкільний навчальний заклад».
На будівництво 7,1 кілометра мереж, встановлення водонапірної башти, очищення артезіанської свердловини у селі Заводи витрачено 321 тисячу гривень громади, 240 тисяч гривень проекту DESPRO та 160 тисяч гривень районного бюджету. Відтепер якісна питна вода надходить до 107 домогосподарств (234 мешканців).
«Ефективність нашої співпраці пояснюється активною участю як районної влади, так і місцевої громади села в реалізації цього соціально важливого проекту», – додав эксперт проекту DESPRO Вячеслав Козак.
Під час відкриття водогонів на Сумщині експертами проекту було проінформовано про напрямки діяльності DESPRO у третій фазі та була внесена пропозиція щодо створення єдиної сервісної асоціації кооперативів з надання організаційно-методологічної та технічної допомоги.

 

Коротке посилання на новину: https://despro.org.ua/~I4PHW