Новини DESPRO

15:40 | 12.07.2013

Проект DESPRO провів засідання Наглядової ради у Сумській області

Про результативне закінчення другої фази реалізації проекту і початок третьої фази, що триватиме чотири роки, проінформувала керівник проекту в Україні Оксана ГАРНЕЦЬ у ході засідання Наглядової ради.
Також було наголошено, що основні пріоритети третьої фази проекту – покращення якості та розширення доступу до окремих публічних послуг за допомогою органів влади та місцевих громад; впровадження і розвиток механізмів децентралізованого надання послуг на рівні малих міст і сіл, їх інтеграція в процеси національних реформ у сфері децентралізації.
«У третій фазі ми започаткуємо регіональний конкурс для областей. Таким чином, кожен район зможе взяти участь у цьому проекті», – відзначила Оксана ГАРНЕЦЬ. Йдеться насамперед про співфінансування проектів громад у питаннях водопостачання, водовідведення та поводження з твердими побутовими відходами в цільових регіонах проекту.
Олександр СІТАК, директор департаменту економічного розвитку і торгівлі Сумської облдержадміністрації, відзначив, що на Сумщині, зокрема, в Конотопському, Кролевецькому та Роменському районах, було реалізовано 16 проектів із водопостачання. Сума фінансового внеску DESPRO склала близько 240 тисяч гривень на кожен окремий проект. Таким чином із загальної вартості 14,1 млн гривень внесок DESPRO склав 3,7 млн гривень, місцевих бюджетів – 3,2 млн гривень, держбюджету – 0,5 млн гривень, кошти громади – 6,7 млн гривень.
Упродовж 2010-2012 років в області було побудовано рекордну довжину водопровідних мереж – 174 кілометри. Таким чином якісним водопостачанням забезпечено 10 тисяч людей. «Сумщина готова і надалі поширювати європейський досвід децентралізованого управління, залучати людей до активної участі у розвитку територій, а також розширювати географію та напрями діяльності у сфері публічних послуг. Переконаний, ми й надалі утримуватимемо статус найактивнішої області», – наголосив заступник голови облдержадміністрації Ігор ЯГОВДИК.
За принципами децентралізованого управління, але без сторонньої фінансової підтримки, в Сумській області було втілено у життя 20 проектів. На засіданні Наглядової ради було обговорено та окреслено пріоритетні питання роботи на найближчі чотири роки.  За словами заступника голови облдержадміністрації Ігоря ЯГОВДИКА,  завдяки реалізації ІІ фази Швейцарсько-українського проекту DESPRO та моделі партнерства місцевої влади та громади  було досягнуто значних успіхів у вирішенні нагальних проблем населення.
Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~BiXXY